Gamla hästar

Som ni alla vet tävlar jag med en relativt gammal häst, hur gammalt man egentligen tycker att det är är idividuellt. En 21-årig ponny är för mig faktiskt inte så farligt. För 20 år sedan var det hallelujah moment om en häst var så gammal, men det är nya tider nu. Hästar blir äldre och detsamma blir vi människor.

Sen är det ju även så att alla hästar skiljer sig ifrån varandra. En 21-åring kan vara hur stel som helst och vara 40 i kropp och sinne, men den kan också vara elastisk och vara 7 år i kropp och sinne.
Något som även gör skillnaden hos gamla hästar är ju såklart hur mycket dom har gått fram tills den åldern, desto mer den tävlat desto mer sliten är den ju såklart. Diingo som exempel var skogsmulle tills han var 11 år gammal, så med andra ord har han tävlat i sammanlagt 10 år, men det är väldigt sparsamt! Så hankan nog hålla väldigt länge!
Har du en lite grövre häst kan det nog hjälpa lite också, dom har kraftigare ben och håller till mycket mer.


Diingo 21 år gammal, Vinst i LB

Det var en tjej jag disskuterade detta med, och hon kom med synpunkten att man kanske får tävla lite mindre med äldre hästar. Detta är såklart en självklarhet vad jag tycker, du kan inte vara ute och tävla MsvB varje helg på en 23-årig häst eller något, det håller benen absolut inte för. Därför kan man variera det! Antingen tävlar man högt lite mindre ofta eller så varierar man med att ibland starta en LC, eller kanske tillochmed en LD, och sen varvar upp det till en LA helgen efter.
Överlag kan man ju säga att dressyrhästarna kan hålla lite längre. Kanske inte på FEI nivå, men om man även där tävlar lite lägre.

Diingo är 21 år gammal och har sedan han var 11 år gammal blivit tävlad upp till LA, men jag vet att det inte har varit så mycket. Anledningen till att det faktiskt inte gick bra när vi gjorde det var att han var precis i sin svacka. På våren efter att det varit så kallt blir han stel och kan då inte hoppa. Nästa år ska vi alltså tävla fram till ungefär början av februari, det är då han går som bäst. Sen får han vårvila och sen kör vi igång på låga klasser, då har vi klättrat uppåt till sommaren!

Ta vara på era gamla hästar och låt ingen ha fördomar om dom. Dom kan faktiskt klara allt, bara man vill!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0